X. Poperingse aquarelclub

   Poperingse aquarelclub  (PAC) - Voor beginners en meer gevorderden

 Reglement club 2022 -23

 • Het lidgeld bedraagt 185 € voor een werkjaar 2023-24 bij Guy Gruwier, 20 lessen en ca.20 lessen “Vrij Schilderen”.  U terug inschrijven moet telkens gebeuren vóór 1 juli.  Het lidgeld dient betaald te worden, uiterlijk voor 31 juli op het rekeningnr. BE70 9733 6951 0925 van de club. Dit om anderen de kans te geven zich te kunnen inschrijven (max.22 leden).
 • Voor een werkjaar alleen vrij schilderen betaald u 75 €, ca.20 donderdagen zonder Guy, maar onder begeleiding van Robert Toussaint en buiten schilderen onder begeleiding af en toe van Luc Ameel. Zij die 185 € hebben betaald kunnen de dagen vrij schilderen gratis bijwonen.
 • Het lokaal “De Speelveugel” Doornstraat, 27 is normaal open iedere donderdag van 13.45 uur tot 17 uur.
 • Om het lokaal en andere kosten te kunnen betalen vragen we een bijdrage voor de drank van 2 € voor koffie en koekjes (koffie onbeperkt), thee of een blik cola. We betalen cash in het potje op de koffietafel. Ieder lid wast zijn eigen tas, glas, enz.. af.
 • Wie de leden trakteert ( geheel vrijblijvend t.g.v. een verjaardag, enz…), gebruikt de drank van de club en betaalt hiervoor 0,5 € minder per consumptie.
 • Ieder lid is verantwoordelijk voor de orde en netheid van de plaats waar hij schildert.
 • Het reinigen van borstels e.a. gebeurt in de lavabo.
 • Er geldt binnen het atelier een volledig rookverbod.
 • In principe wordt er enkel gewerkt met aquarelverf. Het materiaal kan besteld worden bij de club, maar iedereen is hierin vrij. U kunt een prijslijst aanvragen. Eenmaal het geld op de rekening van de club, word het gevraagde normaal gezien binnen de week geleverd.
 • Er worden clubactiviteiten georganiseerd zoals een gezamenlijk thema, deelname aan tentoonstellingen, een jaarlijkse uitstap, een diner, e.a. Het staat je volledig vrij hieraan deel te nemen.
 • Een constructieve positieve houding wordt verlangd met respect en verdraagzaamheid voor ieders mening en competenties.

Indien er vragen zijn kunt u zich wenden tot:

Robert Toussaint, voorzitter - 0478 91 69 00 - poperingse.aquarelclub@telenet.be - Patrick  Vanhamme, secretaris - Patrick_vanhamme@telenet.be - Rudy  Mahieu of Bertin  Deroo.

  

       Guy legt uit aan Anna hoe zij kleuren moet mengen.

  

  

  

  

  

  

  

  Poperingse aquarelclub (PAC) -  Voor beginners en meer gevorderden.

Reeks 1 : Schilderen met Guy Gruwier

De Poperingse Aquarelclub organiseert jaarlijks een 20 lessen, iedere donderdagnamiddag om de 2 weken, van begin september tot eind juni onder leiding van Guy Gruwier op een zeer professionele wijze. In deze reeks leer je verschillende aquareltechnieken en kom je meer te weten over de verschillende verfsoorten. Door het gebruik van een beperkt aantal tubes, bouw je ervaring op bij het mengen van kleuren. Guy staat je persoonlijk bij en zal je hierin begeleiden met tips om je eigen creaties te verbeteren. Op een heldere en duidelijke manier weet hij zijn boodschap over te brengen. Tijdens de demonstratie en na een grondig uitleg ben jij aan de beurt om stap voor stap uit te voeren wat je gezien hebt en zie je hoe eigen schilderij tot stand komt.

Wat leer je ?

 • Kleurleer, we starten met een beperkt aantal tubes - 7 kleuren. Door deze te mengen bekomt men alle kleuren.
 • Nat-in-nattechniek en laag-op-laag schilderen

Heb je zin om op een leuke manier te aquarelleren? Zin in een opleiding ? Dan zijn deze lessen zeker iets voor jou! Wil je meer weten of lid worden van de club, dan ben je altijd welkom tijdens de bijeenkomsten op donderdagnamiddag, mist een aanmeldingsmail te sturen naar poperingse.aquarelclub@telenet.be.

Meer nog! Wil iemand vrijwillig één les met Guy uitproberen of uittesten, dan betaald je 10 euro voor 3 uur en blad aquarelpapier en het gebruikt van verf en penselen. Stuur een aanmeldingsmail en neem gerust contact met ons op. Er zijn nog altijd enkele plaatsen vrij.

Hoe inschrijven: aanmeldingsmail sturen naar poperingse.aquarelclub@telenet.be. Voor een werkjaar 2023-24, van begin september tot eind juni om de 2 weken bij Guy Gruwier, 20 lessen en ca.20 lessen “Vrij Schilderen” betaald u 185 €.  U inschrijven of her-inschrijven moet telkens gebeuren vóór 1 juli. Het lidgeld en de lessen dienen betaald te worden, uiterlijk vóór 31 juli op het rekeningnr. BE70 9733 6951 0925 van de club. Dit om anderen de kans te geven zich te kunnen inschrijven (max.22 leden). Je bent pas ingeschreven na betaling.

Nadien wordt er een materialenlijst en een jaarkalender, werkkalender doorgestuurd.

Waar: In het lokaal: "De Speelvleugel"  Doornstraat, 27 -  8970  Poperinge. Komende van de Veurnestraat, in de Doornstraat, een honderd meter verder links een doodlopend straatje in. Nog vóór de parking van de Maeke-Blydezaal of Brandweer. Het lokaal, ons atelier "De Speelvleugel" is vrij toegankelijk, ook voor  rolwagens of rolstoelgebruikers.

Wanneer: Donderdagnamiddag van 13.45u tot 17.00 u.

                                                                                                                                                         Grondplan : De Speelvleugel”, achteraan de Veurnestraat en Doornstraat, 27

                                             

Meer info: poperingse.aquarelclub@telenet.be of bel 0478 91 69 00

Zie ook: www.facebook.com/Poperingse-aquarelclub-107660524152620/

Wie is Guy Gruwier ?

Guy Gruwier, °1963 - 35 jaar ervaring met aquarel is bekend als een gepassioneerd aquarelschilder en is zaakvoerder van Golden River Studios.

Hij is lesgever in het Latems Creatief (St.-Martens-Latem), Keramiek 15 (Nevele), Crea Ten Hove (Sint-Amandsberg), Zwevegemse Aquarelvereniging en Poperingse Aquarelclub (PAC).  Sedert september 2019 verzorgt hij lessenreeksen “Aquarel voor Beginners en Gevorderden” te Poperinge. De locatie is gekozen om dit deel van West-Vlaanderen beter te bereiken, en omdat er daar reeds een vraag was vanuit een groep aquarellisten die een degelijke begeleiding wilden.

Hij heeft een internationale reputatie opgebouwd als aquareldocent. Hij gaf ook les in Nieuw-Zeeland, Australië, Nederland, Frankrijk en Italië. Daarnaast schreef hij artikels voor verschillende kunstmagazines zoals L’Art de l’Aquarelle, Pratique des Arts en Atelier Magazine

Guy biedt een brede waaier van technische mogelijkheden aan zowel voor beginners als voor de meer gevorderde aquarellist. Met het landschap als thema probeert hij een breed publiek te bereiken, ook voor wie nog nooit met aquarel in contact kwam. Hij demonstreert hierbij zeer eenvoudig, stap voor stap, hoe men een aquarel kan opbouwen. Na elke stap kunnen de deelnemers de oefening herhalen, tot het volledige aquarel op papier staat.

Voor een idee van Guy’s aquarellen : www.watercolour.be

Reeks 2 : Vrij schilderen       *      Voor beginners en gevorderden

De donderdagnamiddag om de 2 weken, zonder Guy.   Iedereen kan schilderen! Oefenen baart kunst.

Naast de lessen Guy Gruwier komen wij als club bijeen voor een reeks “Vrij Schilderen”. Dit gaat eveneens door in het lokaal: “De Speelvleugel” - Doornstraat, 27 -  8970 te Poperinge op de volgende donderdagen van 13,45 u tot 17 uur : nu nog op 11 en 25 mei / 8 en 22 juni.

We nodigen je hiervoor graag uit om bij ons te komen schilderen met aquarel, gouache of acrylverf. Zowel beginnende schilders als meer gevorderden zijn van harte welkom. Het thema van je schilderij kan je vrij kiezen. Ofwel werk je verder aan je werk met Guy of kies je een eigen werk. Met enige begeleiding van Robert Toussaint en vooral door zelf ervaring op te doen, word je geleidelijk aan vertrouwd met deze kunstvorm. Hoewel het accent ligt op het schilderen met aquarelverf, zijn ook kunstenaars die andere technieken hanteren, welkom. In een ontspannen sfeer leert iedereen van elkaar. Tips en suggesties van elkaar dragen bij tot mooiere werken en motiveren de leden om verder  te groeien in de kunst van het aquarel schilderen.

Voor de clubleden die de lessen volgen bij Guy zijn de vrije donderdagen gratis, voor hen die niet ingeschreven zijn bij Guy en enkel om de 2 weken komen vrij schilderen betalen tot eind juni 2023 nog 20 €,-.

Voor meer informatie neem gerust contact op met ons, want aquarelleren, gouache of schilderen met acryl, is gemakkelijker dan je denkt. Binnen de kortste keren zullen je eigen creaties aan de muur hangen en bewonderd worden door familie en vrienden.

Meer info: poperingse.aquarelclub@telenet.be of bel 0478 91 69 00

Zie ook www.facebook.com/Poperingse-aquarelclub-107660524152620/

Veel schilderplezier !

  Atelier in beeld bij de Poperingse Aquarelclub - 2023

Atelier in Beeld is het grote open atelierweekend voor beeldend kunstenaars over heel Vlaanderen en Brussel, dat jaarlijks plaatsvindt in mei. Het is de opvolger van Buren Bij Kunstenaars, die een organisatie was van de Provincie West-Vlaanderen. Het is een project van “VZW Kunstwerk” uit Gent.

In 2023 openen meer dan 2000 kunstenaars de deuren van bijna 1500 ateliers. Als bezoeker ontdek je tijdens Atelier in beeld nieuw werk, ontmoet je kunstenaars en krijg je een unieke inkijk in hun werkproces. Als kunstenaar zijn de open studiodagen een laagdrempelige manier om hun werk en hun werkplek te laten zien.

De Poperingse Aquarelclub neemt voor de tweede maal deel aan “Atelier in Beeld”. Naast de werken van de leden: Greet Bekaert, Michel Boelaert, Monique Cappelle, Monique De Bruycker,Stefaan Debruyne, Patrick Dequidt, Magda Deruytter, Dorine Durieu, Riet Monkerhey, Adelheid Vansevenant, Rony Van den Hove, Luc Ameel, Robert Toussaint, Patrick Vanhamme, Rudi Mahieu en Bertin Deroo, zullen er een viertal werken van de lesgever Guy Gruwier te bewonderen zijn.

Wij nodigen u graag uit op de vernissage dat door gaat in ons atelier, lokaal: “De Speelveugel” Doornstraat, 27 te Poperinge. Op zaterdag 6 mei van 14u tot 18u.                       Op zondag 7 mei van10u tot 17u. De toegang is gratis. Graag tot dan.

Club- en bestuursleden zullen permanent aanwezig zijn en zullen u met veel goesting rondleiden en vertellen over hun werk.

Meer info: poperingse.aquarelclub@telenet.be of bel 0478 91 69 00

www.facebook.com/Poperingse-aquarelclub-107660524152620/

Voorgeschiedenis

   

Met de heropening van het Archeologisch aardewerk museum in de Bergenstraat, 3 op de Beveren-Kalsijde (Roesbrugge) in 2002 kreeg ik van William Gruwier en zijn vrouw Monique uit Ieper, klanten van ’t Rohardushof, een werk van hun zoon Guy. Sindsdien legde ik een map aan waarin ik alle werken van Guy Gruwier verzamelde.

In 2012 schilderde ik een van de werken van Guy in aquarel, al volgde ik in de academie te Poperinge grafiek bij Paul Reniere.

                                            Linosnede (hoogdruktechniek) – Westhoek Wereldoorlog I  - Poperinge, 19 x 29 cm. /  Vluchtelingen Wereldoorlog I  - Ieper * 19,5 x 27,5 cm.

                                         Wereldoorlog I  - Ieper  /   Noordschoote " Dry-Grachten" - Mais tirez donc, les gars!

Onder begeleiding van Nele Boudry schilderde ik buiten met olieverf .

  Werk Robert Toussaint

Mijn eerste aquarel die ik overgenomen had van Guy uit het tijdschrift “Atelier” waarop ik was geabonneerd.

 

In april 2014 werd ik uitgenodigd door Guy’s ouders op een tentoonstelling van Guy die door ging in het André Demedtshuis in Sint-Baafs-Vijve. Op mijn beurt nodigde ik een van mijn vrienden van de academie uit, Rony Van den Hove om mee naar die tentoonstelling te gaan.

 

  

  

                                                                                                                                                                        Wij vonden het een prachtige tentoonstelling die volledig in verband gebracht werd met het uitbreken van de Eerste-Wereldoorlog 100 jaar geleden. Na de receptie vroeg ik aan Guy of hij bereid zou zijn om die tentoonstelling over te brengen naar Poperinge. Nog dezelfde week klopte ik aan bij het Talbot House in de Gasthuisstraat. Na enkele tijdschriften te hebben overhandigd, zoals: Pratique des Arts, Atelier en meerdere foto’s te hebben getoond van de tentoonstelling uit Sint-Baafs-Vijve werd er kort daarop met Guy een vergadering gepland door Gertjan en Raf Craenhals, manager van Talbot House. Maar het bleef niet enkel bij een tentoonstelling alleen, er ging een workshops van 6 dagen mee gepaard.

 

Na de Workshop, in juni 2014 verliet ik samen met nog drie vrienden: Patrick Vanhamme; Rony Van den Hove en Rudi Mahieu de academie in Poperinge en gingen we lessen volgen in Sint-Maartens-Latem. Elke zaterdag reden wij, vier jaar lang, om zijn beurt van Poperinge naar Sint-Maartens-Latem. Het eerste wat ons getoond werd was het mengen van kleuren. Enkel met zeven kleuren mochten wij werken: Transparent Yellow (653), Winsor Lemon (722), Opera Rose (448), Quinacridone Magenta (545), Manganese Blue (379), Cobalt blue (178), French Ultramarine (263).  Met die zeven kleuren werden alle kleuren gemaakt. Het papier dat wij gebruikten speelde geen rol, als het maar 100% katoenpapier was. Guy werkte hoofdzakelijk met Arches 300 gr. ruw en het merendeel volgde zijn voorbeeld. De borstels, rond, plat, zacht, hard…. uit de kunsthandel waren OK, als wij er maar één bij hadden van eekhoornhaar (Petit Gris). Na Guy te horen vertellen over zijn workshops in Nieuw-Zeeland en Australië waar hij beroemdheden als Robert A.Wade, Greg Allen, Alvaro Castagnet en Joseph Zbukvic had leren kennen, zocht ik die namen op internet. Ik kocht hun dvd’s en algauw ontdekte ik dat die bekende aquarellisten werkten met “Escoda” penselen. Sedertdien werk ik niet meer met andere penselen.

Na vier jaar Sint-Maartens-Latem wilde ik een eigen aquarelclub in Poperinge. Daarom vroeg ik na het schooljaar 2018-2019 eind mei aan Guy Gruwier of er een mogelijkheid bestond om les te komen geven in Poperinge. Dat kon op voorwaarde dat hij min. 14 - en max. 17 leerlingen had. Daar twijfelde ik geen seconde aan en sprak hierover met Patrick, Rudi en Rony. In september 2019 gingen wij van start met max. 17 leden, al hadden wij 24 inschrijvingen. Om met een tweede groep van start te gaan was voor Guy niet mogelijk.

Aquarellessen op zaterdag voormiddag in Sint-Maartens-Latem

 

  

  

    Links Rudy Mahieu en rechts Patrick Vanhamme.

   Links Patrick Vanhamme en rechts Rony Van den Hove.

Eerste gezamelijke tentoonstelling

In 2016 werd door Guy een tentoonstelling georganiseerd samen met zijn cursisten van de zaterdag en de woensdag van Latems Creatief in de Begijnhofkerk op het Groot Begijnhof  te  Sint-Amandsberg. Iedere cursist mocht er twee van zijn werken tentoonstellen en wij waren met 36. Het was een ervaring op zich, het leren inkaderen en het snijden van onze eerste passe-partouts.

 

 

Rechts het huisje van Pieter de Pensejager, Abelstraat - Stavele.

Telkens eind mei, begin juni werd het schooljaar beeindigd met een gezellig etentje.

  

In de vakantiemaanden, van juni tot begin september werd er op zaterdag geschilderd bij Robert thuis.

            Links Robert en rechts Rudy   Links Rony en Rudy, rechts Patrick

En dan maar eens buiten schilderen bij Patrick Vanhamme thuis

  Rudy Mahieu links en rechts Rudy, Patrick en Robert

 

Mézières-en-Brenne in het Franse departement Indre telt 1075 inwoners. De gemeente is verbroederd met de gemeente Watou (Poperinge).

Eind 2017 vroegen mijn zuster Maria en het comité Watou mij of ik wou exposeren in Mézières-en-Brenne. Rony stond naast mij toen ik antwoordde: "Dat wil ik, maar niet alleen. Als wij dat doen, doen wij het met zijn vieren."

Begin maart 2018 in de vroege morgen vertrokken wij vieren, Rony, Rudi, Patrick en ik naar Mézières-en-Brenne.

                                                                                                                       Werken van Toussaint Robert (2017)

                                                                                                                   Dienst van toerisme met rechts de Gite waarin zij verbleven.

                           Op de opening van de tentoonstelling op 3 maart 2018.

              De avond vóór hun vertrek werden zij door het comité uitgenodigd op en etentje in het restaurant “Au Boeuf Couronné”.

Obterre, is gemeente in het Franse departement Indre en telt 254 inwoners. De gemeente is verbroederd met de gemeente Proven (Poperinge).

Door de burgemeester van Obterre werden wij uitgenodigd een bezoek te brengen aan zijn gemeente. Op het gemeentehuis werden wij goed ontvangen en kregen een rondleiding in de gemeente.

 

 Van rechts naar links: de burgemeester van Obterre, daarachter Vanhamme Patrick met recht tegenover hem Mahieu Rudi, in het midden Toussaint Robert en voor hem rechts Van den Hove Rony.