X. Poperingse aquarelclub

Poperingse aquarelclub  (PAC) - Voor beginners en gevorderden

 Reglement club 2022 -23

 • Het lidgeld bedraagt 185 € voor een werkjaar 2023-24 bij Guy Gruwier, 20 lessen en ca.20 lessen “Vrij Schilderen”.  U terug inschrijven moet telkens gebeuren vóór 1 juli.      Het lidgeld dient betaald te worden, uiterlijk voor 31 juli op het rekeningnr. BE70 9733 6951 0925 van de club. Dit om anderen de kans te geven zich te kunnen inschrijven (max.20 leden).
 • Voor een werkjaar alleen vrij schilderen betaald u 75 €, ca.20 donderdagen zonder Guy, maar onder begeleiding van Robert Toussaint en buiten schilderen onder begeleiding af en toe van Luc Ameel. Zij die 185 € hebben betaald kunnen de dagen vrij schilderen gratis bijwonen.
 • Het lokaal “De Speelveugel” Doornstraat, 27 is normaal open iedere lesdag van 13.30 u tot 17 uur.
 • Om het lokaal en andere kosten te kunnen betalen vragen we een bijdrage voor de drank van 2 € voor koffie en koekjes (koffie onbeperkt), thee of een blik cola. We betalen cash in het potje op de koffietafel. Ieder lid wast zijn eigen tas, glas, enz.. af.
 • Wie de leden trakteert ( geheel vrijblijvend t.g.v. een verjaardag, enz…), gebruikt de drank van de club en betaalt hiervoor 0,5 € minder per consumptie.
 • Ieder lid is verantwoordelijk voor de orde en netheid van de plaats waar hij schildert.
 • Het reinigen van borstels e.a. gebeurt in de lavabo.
 • Er geldt binnen het atelier een volledig rookverbod.
 • In principe wordt er enkel gewerkt met aquarelverf. Het materiaal kan besteld worden bij de club, maar iedereen is hierin vrij. U kunt een prijslijst aanvragen. Eenmaal het geld op de rekening van de club, word het gevraagde normaal gezien binnen de week geleverd.
 • Er worden clubactiviteiten georganiseerd zoals een gezamenlijk thema, deelname aan tentoonstellingen, een jaarlijkse uitstap, een diner, e.a. Het staat je volledig vrij hieraan deel te nemen.
 • Een constructieve positieve houding wordt verlangd met respect en verdraagzaamheid voor ieders mening en competenties.

Indien er vragen zijn kunt u zich wenden tot iemand van het bestuur:

Robert Toussaint, voorzitter – Bertin  Deroo - Rudy  Mahieu  en  Patrick  Vanhamme, secretaris  -  poperingse.aquarelclub@telenet.be

- Lesgever - docent: Gruwier Guy:
www.watercolour.be

  

             Guy legt uit aan Anna hoe zij kleuren moet mengen.

  

  

  

  

  

  

  

Poperingse aquarelclub (PAC) -  Voor beginners en gevorderden.

Reeks 1 : Schilderen met Guy Gruwier

De Poperingse Aquarelclub organiseert nog 8 lessen onder leiding van Guy Gruwier op een zeer professionele wijze. In deze reeks leer je verschillende aquareltechnieken en kom je meer te weten over de verschillende verfsoorten. Door het gebruik van een beperkt aantal tubes , bouw je ervaring op bij het mengen van kleuren. Onze lesgever staat je persoonlijk bij met tips om je eigen creaties te verbeteren. Zie ook www.watercolour.be

Heb je zin om op een leuke manier te aquarelleren? Zin in een opleiding “landschappen, zeegezichten, stillevens, bloemen, dieren, enz.. in aquarel”? Dan zijn deze lessen zeker iets voor jou! Wil je meer weten of lid worden van de club, dan ben je altijd welkom tijdens de bijeenkomsten op donderdag.

Neem gerust contact met ons op. Er zijn nog altijd enkele plaatsen vrij.

Waar: In het lokaal: "De Speelvleugel"  Doornstraat, 27 -  8970 Poperinge.

Wanneer: Donderdag van 13.45u tot 17.00 u.

Nog 8 lessen: op  23 en 28 maart – 20 april – 4 en 18 mei – 1, 15 en 29 Juni.

Wil je het eens uitproberen ? Dan kan je je ook inschrijven voor een “Workshop aquarelleren ”. Dit omvat 8 lessen bij Guy Gruwier voor de prijs van 80 €,-

Meer info: Poperingse.aquarelclub@telenet.be of bel 0478 91 69 00

Zie ook https://rohardus.com/poperingse-aquarelclub/

www.facebook.com/Poperingse-aquarelclub-107660524152620/

 

Reeks 2 : Vrij schilderen ( de donderdagen zonder Guy).   *      Voor beginners en gevorderden

Iedereen kan schilderen! Oefenen baart kunst.

Naast de lessen Guy Gruwier komen wij als club bijeen voor een reeks “Vrij Schilderen”. Dit gaat eveneens door in het Lokaal: De Speelvleugel - Doornstraat, 27 -  8970 te Poperinge op de volgende donderdagen van 13,30 u tot 17 uur : nu 16 en 30 maart / 27 april / 11 en 25 mei / 8 en 22 juni.

We nodigen je hiervoor graag uit om bij ons te komen schilderen met aquarel - of acrylverf. Zowel beginnende schilders als gevorderden zijn van harte welkom. Het thema van je schilderij kan je vrij kiezen. Ofwel werk je verder aan je werk met Guy of kies je een eigen werk. Met enige begeleiding van ons (Robert Toussaint en af en toe Luc Ameel) en vooral door zelf ervaring op te doen, word je geleidelijk aan vertrouwd met deze kunstvorm.

Voor de clubleden die de lessen volgen bij Guy Gruwier zijn de vrije donderdagen gratis, voor hen die niet ingeschreven zijn bij Guy en enkel om de veertien komen vrij schilderen betalen tot eind juni 2023 nog 20 €,-.

Voor meer informatie neem gerust contact op met ons, want aquarelleren of schilderen met acryl, is gemakkelijker dan je denkt. Binnen de kortste keren zullen je eigen creaties aan de muur hangen en bewonderd worden door familie en vrienden.

Meer info: Poperingse.aquarelclub@telenet.be of bel 0478 91 69 00

Zie ook https://rohardus.com/poperingse-aquarelclub/

www.facebook.com/Poperingse-aquarelclub-107660524152620/

veel schilderplezier !

 

Voorgeschiedenis

   

Met de heropening van het Archeologisch aardewerk museum in de Bergenstraat, 3 op de Beveren-Kalsijde (Roesbrugge) in 2002 kreeg ik van William Gruwier en zijn vrouw Monique uit Ieper, klanten van ’t Rohardushof, een werk van hun zoon Guy. Sindsdien legde ik een map aan waarin ik alle werken van Guy Gruwier verzamelde.

In 2012 schilderde ik een van de werken van Guy in aquarel, al volgde ik in de academie te Poperinge grafiek bij Paul Reniere, .

                                            Linosnede (hoogdruktechniek) – Westhoek Wereldoorlog I  - Poperinge, 19 x 29 cm. /  Vluchtelingen Wereldoorlog I  - Ieper * 19,5 x 27,5 cm.

                                         Wereldoorlog I  - Ieper  /   Noordschoote " Dry-Grachten" - Mais tirez donc, les gars!

Onder begeleiding van Nele Boudry schilderde ik buiten met olieverf .

  Werk Robert Toussaint

Mijn eerste aquarel die ik overgenomen had van Guy uit het tijdschrift “Atelier” waarop ik was geabonneerd.

 

In april 2014 werd ik uitgenodigd door Guy’s ouders op een tentoonstelling van Guy die door ging in het André Demedtshuis in Sint-Baafs-Vijve. Op mijn beurt nodigde ik een van mijn vrienden van de academie uit, Rony Van den Hove om mee naar die tentoonstelling te gaan.

 

  

  

                                                                                                                                                                        Wij vonden het een prachtige tentoonstelling die volledig in verband gebracht werd met het uitbreken van de Eerste-Wereldoorlog 100 jaar geleden. Na de receptie vroeg ik aan Guy of hij bereid zou zijn om die tentoonstelling over te brengen naar Poperinge. Nog dezelfde week klopte ik aan bij het Talbot House in de Gasthuisstraat. Na enkele tijdschriften te hebben overhandigd, zoals: Pratique des Arts, Atelier en meerdere foto’s te hebben getoond van de tentoonstelling uit Sint-Baafs-Vijve werd er kort daarop met Guy een vergadering gepland door Gertjan en Raf Craenhals, manager van Talbot House. Maar het bleef niet enkel bij een tentoonstelling alleen, er ging een workshops van 6 dagen mee gepaard.

 

Na de Workshop, in juni 2014 verliet ik samen met nog drie vrienden de academie in Poperinge en gingen we lessen volgen in Sint-Maartens-Latem. Elke zaterdag reden wij, vier jaar lang, op zijn beurt van Poperinge naar Sint-Maartens-Latem. Het eerste wat ons getoond werd was het mengen van kleuren. Enkel met zeven kleuren mochten wij werken: Transparent Yellow (653), Winsor Lemon (722), Opera Rose (448), Quinacridone Magenta (545), Manganese Blue (379), Cobalt blue (178), French Ultramarine (263).  Met die zeven kleuren werden alle kleuren gemaakt. Het papier dat wij gebruikten speelde geen rol, als het maar 100% katoenpapier was. Guy werkte hoofdzakelijk met Arches 300 gr. ruw en het merendeel volgde zijn voorbeeld. De borstels, rond, plat, zacht, hard…. uit de kunsthandel waren OK, als wij er maar één bij hadden van eekhoornhaar (Petit Gris). Na Guy te horen vertellen over zijn workshops in Nieuw-Zeeland en Australië waar hij beroemdheden als Robert A.Wade, Greg Allen, Alvaro Castagnet en Joseph Zbukvic had leren kennen, zocht ik die namen op internet. Ik kocht hun dvd’s en algauw ontdekte ik dat die bekende aquarellisten werkten met “Escoda” penselen. Sedertdien werk ik niet meer met andere penselen.

Na vier jaar Sint-Maartens-Latem wilde Robert een eigen aquarelclub in Poperinge. Daarom vroeg hij na het schooljaar 2018-2019 eind mei aan Guy Gruwier of er een mogelijkheid bestond om les te komen geven in Poperinge. Dat kon op voorwaarde dat hij min. 14 leerlingen had. Robert twijfelde daar niet aan en sprak hierover met Patrick, Rudi en Rony. In september 2019 gingen wij van start met max. 17 leden, al hadden wij 24 inschrijvingen. Om met een tweede groep van start te gaan was voor Guy niet mogelijk wegens tijdgebrek.

Sint-Maartens-Latem

www.latemscreatief.be - info@latemscreatief.be

 

  

  

   

   www.watercolour.be

Eerste gezamelijke tentoonstelling

In 2016 werd door Guy een tentoonstelling georganiseerd samen met zijn cursisten van de zaterdag en de woensdag van Latems Creatief in de Begijnhofkerk op het Groot Begijnhof  te  Sint-Amandsberg. Iedere cursist mocht er twee van zijn werken tentoonstellen en wij waren met 36. Het was een ervaring op zich, het leren inkaderen en het snijden van onze eerste passe-partouts.

 

                          Rechts het huisje van Pieter de Pensejager, Stavele.

Telkens eind mei, begin juni werd het schooljaar beeindigd met een gezellig etentje.

  

In de vakantiemaanden van juni tot begin september werd er bij mij thuis iedere zaterdag geschilderd.

    

En dan maar eens buiten schilderen bij Patrick thuis

 

 

Mézières-en-Brenne in het Franse departement Indre telt 1075 inwoners. De gemeente is verbroederd met de gemeente Watou (Poperinge).

Eind 2017 vroegen mijn zuster Maria en het comité Watou mij of ik wou exposeren in Mézières-en-Brenne. Rony stond naast mij toen ik antwoordde: "Dat wil ik, maar niet alleen. Als wij dat doen, doen wij het met zijn vieren."

Begin maart 2018 in de vroege morgen vertrokken wij vieren, Rony, Rudi, Patrick en ik naar Mézières-en-Brenne.

                                                                                                                       Werken van Toussaint Robert (2017)

                                                                                                                   Dienst van toerisme met rechts de Gite waarin zij verbleven.

                           Op de opening van de tentoonstelling op 3 maart 2018.

              De avond vóór hun vertrek werden zij door het comité uitgenodigd op en etentje in het restaurant “Au Boeuf Couronné”.

Obterre, is gemeente in het Franse departement Indre en telt 254 inwoners. De gemeente is verbroederd met de gemeente Proven (Poperinge).

Door de burgemeester van Obterre werden wij uitgenodigd een bezoek te brengen aan zijn gemeente. Op het gemeentehuis werden wij goed ontvangen en kregen een rondleiding in de gemeente.

 

 Van rechts naar links: de burgemeester van Obterre, daarachter Vanhamme Patrick met recht tegenover hem Mahieu Rudi, in het midden Toussaint Robert en voor hem rechts Van den Hove Rony.